Babka dwukolorowa
Babka dwukolorowa - najlepszy przepis!
Babka dwukolorowa na oleju
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
5 jajek,
1,5 szklanki cukru kryształu,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki wody przegotowanej letniej,
3/4 szklanki oleju,
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Przygotowanie tej dwukolorowej babki zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy je na sztywną pianę wraz z cukrem kryształem. Następnie utrzeć żółtka z cukrem waniliowym do białości, dodaj je do piany z białek.
Wciąż ubijając przechodzimy do kolejnego kroku, jakim jest dodanie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatne, ale dokładne wymieszanie wszystkich składników. W dalszej kolejności wlewamy wodę, olej i znów dokładnie wymieszajmy składniki. Połowę ciasta przelej do formy, zaś do pozostałej części dodaj kakao i wymieszaj na gładko. Powoli wylej je na pierwszą warstwę. Teraz pozostaje już tylko upiec babkę – około 40 minut w 180 st. C.
Po upieczeniu, przestudzeniu i przekrojeniu babka będzie zachwycać swoim dwukolorowym wnętrzem i wilgotnością. Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem soku z cytryny. To już według własnego uznania.
SMACZNEGO!
Dariusz Trybuła (Koło Gospodyń Wiejskich "Koło na wesoło" w Wiadrowie)