🌿 Mini rożki z fetą i szpinakiem

🌿 Mini rożki z fetą i szpinakiem

Idealne na szybkie, eleganckie przekąski dla niespodziewanych gości. Proste i efektowne — świetny na debiut w kuchni!

Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Stasin Dolny „Wiejskie Cuda”

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: ok. 12 rożków

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzonego, nie mrożonego)

  • 200 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odciśniętego)

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g sera feta

  • 1 jajko (do posmarowania)

  • sezam do posypania

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Farsz: Na patelni podsmaż drobno posiekany czosnek na odrobinie oliwy. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie i odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.

  2. Dodaj pokruszoną fetę do ostudzonego szpinaku i wymieszaj.

  3. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na równe kwadraty (ok. 8–10 cm).

  4. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi w trójkąt, dobrze dociskając.

  5. Ułóż rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Materiał informacyjny

Image
Wydawca
GONIEC PAŁUCKI
Małgorzata Brzykca
Adres
ul. Żytnia 4/18
88 - 400 Żnin