„Polskie zboża – wiem, że dobrze jem”. Wydarzenie kulinarne w Stadzie Ogierów w Gnieźnie
 
	Zapach świeżo pieczonego chleba, aromatyczny żurek i gorące pierogi – tak rozpoczęło się wyjątkowe wydarzenie kulinarne „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem”, które odbyło się pod koniec października w Stadzie Ogierów w Gnieźnie. Organizatorem była Wielkopolska Izba Rolnicza.

Podczas imprezy serwowano m.in. żurek, hot dogi w różnorodnych bułkach, pierogi z różnych rodzajów mąk z nadzieniem z kaszy, kapusty i grzybów, kaszotto z warzywami i mięsem, a także chleb ze smalcem, pieczenią mięsną i drożdżowe ciasto.
Jednym z głównych punktów programu był konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziarna zbóż i przetworów zbożowych”, w którym wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z regionu.
KGW Czeluścin przygotowało gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie pomidorowym podane w chlebie. KGW Michalcza zaprezentowało gołąbki z kaszą kuskus. Grupa z Rybna Wielkiego serwowała łazanki z kapustą i grzybami, natomiast KGW Szczytniki Czerniejewskie uraczyło gości gulaszem z kaszą pęczak, do którego podano kawę zbożową z mlekiem owsianym i ciasteczko.
Jury konkursowe, w skład którego weszli Zbigniew Stajkowski – wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Ewa Barłoga-Purol, Artur Czyż i Janusz Winiarski, jednogłośnie zdecydowało, że wszystkie potrawy zasługują na pierwsze miejsce. Jak podkreślili jurorzy, poziom konkursu był niezwykle wysoki, a serwowane dania wyróżniały się nie tylko smakiem, lecz także pomysłowością i estetyką podania.

Atrakcją wydarzenia był również pokaz kulinarny przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki”. Gospodynie zaprezentowały swoje mistrzostwo, przyrządzając zupę krem dyniowo-paprykową z kaszą pęczak i kiełbasą z dzika, makaron razowy w paście buraczano-serowej z szynką z sarny oraz pierogi orkiszowo-razowe z dziczyzną i okrasą z cebuli.

Nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach „Zbożem malowane”, a starsi uczestnicy zmierzyli się w quizie wiedzy „Buszujący w zbożu”. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody, m.in. paletki do gry, gry zręcznościowe, zestawy rzepów i układanki „Kostka po kostce”. Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stoisko, przy którym dzieci mogły pomalować twarze.

Całe wydarzenie zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, a jego organizatorzy podkreślali, że inicjatywa ma na celu promowanie tradycyjnej kuchni, zdrowego odżywiania i lokalnych produktów.
(red)
 
				 
																								
				