Przepis od Koła Gospodyń Wiejskich Stasin Dolny „Wiejskie Cuda”

Dziś na naszym stole – faszerowane bioderko z kurczaka – domowa klasyka w wyjątkowym wydaniu! Soczyste mięso, nadzienie pełne smaku i aromaty z naszej spiżarni – tak gotują nasze Gospodynie!
Faszerowane bioderko z kurczaka od KGW Stasin Dolny "Wiejskie Cuda" to danie idealne na rodzinny obiad lub wyjątkową okazję. Sprawdzone, smaczne i z sercem przygotowane
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- czosnek granulowany, papryka słodka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Udka myjemy, osuszamy i wyjmujemy ze środka kość. Doprawiamy czosnkiem, papryką oraz przyprawą do kurczaka.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie dodajemy pokrojone w małe paseczki papryki.
4. Kiedy papryka zmięknie, farsz przekładamy, farsz przekładamy do naczynia, łączymy ze startym serem oraz koncentratem pomidorowym.
5. Farszem nadziewamy udka i układamy w rękawie do pieczenia.
6. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 st.C