Wielki finał Bitwy Regionów w Gnieźnie

Znamy zwycięzców IX Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów 2024. Nagroda główna w tym roku trafiła do KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z Wielkopolski.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem tego konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Pierwszy etap konkursu to przesłanie formularzy zgłoszeniowych, które zostały ocenione przez komisję kwalifikacyjną. Do udziału w wydarzeniach regionalnych I etapu konkursu przeszły KGW, które znalazły się na najwyższych pozycjach list rankingowych. W każdym wydarzeniu wzięło udział maksymalnie 20 KGW. Zespoły biorące udział w I etapie, które zostały najwyżej ocenione przez komisje konkursowe podczas danego wydarzenia regionalnego, zostały zakwalifikowane do II etapu, tj. półfinału konkursu.
W półfinale znalazły się Koła które zajęły 1. miejsce w powiecie. Brały one udział w półfinałach wojewódzkich. 16 Kół Gospodyń Wiejskich, po 1 z każdego województwa, które zdobyły 1. miejsce w II etapie konkursu, kwalifikuje się do finału ogólnopolskiego.
Finał IX edycji Bitwy Regionów w tym roku odbył się 22 września na Placu Św. Wojciecha w Gnieźnie. Do finałowych zmagań przystanęło 16 Kół Gospodyń Wiejskich, a każde z nich do konkursu zgłosiło jedną potrawę.
KGW w Krasiczynie – Comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora
KGW Niedzieliska – Kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym
KGW w Kryszunie – Żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach
KGW w Hajdukach Nyskich – Hajduckie Niebo
KGW w Międzywodziu Fregata – Żur rybaka z niespodzianką
KGW w Kąclowej – Truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo – prawdziwkowej
KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z Wielkopolski - Gęsina nie tylko na imieniny Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana
KGW w Branicy – Kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika
KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” - Turzycowy Rosół z bażanta z pierożkami faszerowany bażantem i jeleniem
Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree
KGW Bestwinianki – pipki gęsie z puree chrzanowo – ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny
KGW „Wianeczki” Kotowice – zrazy z dzika z sosem grzybowym , kluchy, kapusta kiszona
KGW Lipowianki w Nawojowie Śląskim – Rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim
KGW Sikoreczki w Krzęcicach – tulipan z gęsią
KGW w Durągu - Dzika golonka na ziemniaczanym gofrze w towarzystwie chrzanowej bitnej śmietany.
KGW w Przystawańcach – Żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny)
Jak powiedział przewodniczący Jury Damian Marchlewicz - zwycięzcą IV Edycji Hell's Kitchen Piekielna Kuchnia, wybór zwycięzców był niezwykle trudny
- Ocenialiśmy każdą potrawę względem punktacji, na to był czas. Jestem niezwykle wzruszony tym, że to się dzieje. Jesteście naszym dziedzictwem kulturowym. Życzę, żeby miały Panie siły do przekazywania wiedzy kolejnym pokoleniom. Żebyście miały siły do promowania lokalnej kuchni, tradycji, bo bez Was nie będzie tej kuchni polskiej. To Wy jesteście kwiatem naszej ziemi.
Zwycięzcami tegorocznej edycji kulinarnych zmagań Bitwa Regionów 2024 zostało KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego. Członkinie Koła otrzymały liczne nagrody rzeczowe oraz nagrodę główną, pieniężną w wysokości 25 000zł. Ponadto zwyciężczynie otrzymały dodatkową nagrodę w formie wyjazdu dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej
II miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego, które otrzymało nagrodę pieniężną w wysokości 15 000zł oraz nagrody rzeczowe
III miejsce dla KGW w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które również otrzymało nagrody rzeczowe i nagrodę pieniężną w wysokości 10 000zł
Pozostałe Koła uczestniczące w Bitwie Regionów otrzymały pamiątkowe wyróżnienia oraz nagrody rzeczowe.
Częścią artystyczną kończącą IX Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla KGW Bitwa Regionów 2024 był koncert zespołu Brathanki oraz koncert Oskara Cymsa.